Oude camera’s… Waardeloze onzin?

20150407_125420Je zou het haast gaan denken toch?

Met al die technologisch hoog begaafde toestellen van de huidige tijd? Maar is dat ook echt zo dan?

Ik kwam een tijdje geleden voorbij dit cameraatje. Een Rollei 35. Voor de liefhebbers: Nee het is geen Duitser en ook Nee het is ook niet de 2.8 uitvoering. Het is de minder bedeelde 3.5/40mm uit Singapore. Maar wel met een toverwoordje: Tessar op de rand van de lens. Ik had hem al weer een tijdje liggen voordat ik besloot er een film in te stoppen. En dan is het natuurlijk wachten op een “opportuun moment”. Die kwam een paar weken geleden toen we op een zondag naar de pier in IJmuiden gingen met onze jongste dochter.

Het werken met een Rollei als dit is heel ONspectaculair. Je meet licht, je zet de gevonden cijfertjes over op de twee ronde instelschijven. Afstand schatten, richten en klik… nou dat was het dan.

’s Avonds de film ontwikkeld en ingescanned. Ik had niet erg hoge verwachtingen. Door het ontbreken van een meetzoeker verwachtte ik dat ik er vaak naast zou zitten met de scherpte. Dat inschatten ook! Maar dat viel mee. De foto’s zijn scherp! Stevig contrast! En een prachtig BOKEH! Ik was van mijn sokken geblazen! Ik had nog niet eerder met dit type camera gewerkt en altijd gedacht dat die heisa rondom dit toestel een beetje overtrokken was. Maar niets is minder waar. Als je een klein toestelletje wil dat makkelijk is, film eet en heel goed van scherpte is… Rollei 35! Ook al komt ie uit Singapore en heeft ie de eenvoudigste lens…

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.