Ik en mijn kapotte KIEV.

20150407_133641

KIEV 4 (KNEB)

Zoveel geluk ik had met de Rollei, zoveel pech had ik met de Kiev.

De Kiev 4 zoals hier op de foto is geen originele camera. Het is een product van een ordinaire diefstal van pal na de tweede wereldoorlog. De russen pakte letterlijk steen voor steen de fabriek van CarlZeiss op en namen die mee, inclusief de medewerkers, naar de Oekraïne. Daar gingen ze deze camera bouwen. Een directe kopie van de Contax II. Inclusief alle beschikbare lenzen.

En dat maakt deze camera begerenswaardig, want hoewel het allemaal erg oud is, zijn de ontwerpen van de lenzen van Carl Zeiss! En die behoort samen met Leica, Nikon en Canon tot de beste lensfabrikanten ter wereld! De Contax II stond onder meer ook model voor de vroege Nikon meetzoeker modellen…

NikonS2blkdialMikeD

Nikon S2

00LIyJ-36718184

CONTAX II

Dus je begrijpt dat er wel wat te verwachten valt van zo’n eersterangs kopie. Nou dat is er ook wel, alleen niet van de mijne. De film die ik ontwikkelde liet veel te zware negatieven zien plus allerlei lichtlekkages langs de randen en door het beeld heen. Nou staan er een aantal dingen te doen hier… camera body weggooien en een andere op de kop tikken….(alsof dat zo makkelijk is). Of het ding uit elkaar halen en in het gareel schoppen. Nou weet ik uit ervaring dat de Contaxen en dus ook de KIEV’s notoir ingewikkeld zijn. Dat is ook de reden waarom Nikon nooit de sluiter van de Contax over nam voor hun Meetzoeker range. Dus ik moet heel voorzichtig te werk gaan. Stapje voor stapje. Het meeste is namelijk terug te voeren op CLA! Cleaning, lubrication and adjustment. We gaan het meemaken. Zodra ik wat tijd heb zal ik me nog 1 keer wagen aan het schoonmaken en afstellen van een KIEV 4. De vorige keer werd het een mislukking omdat ik teveel kracht had gezet op de sluiterbandjes. Die scheurden af en dan is het einde voorstelling. Maar ik ben gewaarschuwd dussss……

Wordt vervolgt…

 

 

8 comments on “Ik en mijn kapotte KIEV.”

 1. CBD gummies for sleep Beantwoorden

  After looking into a handful of the articles on your web page, I truly like your way
  of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will
  be checking back soon. Please check out my web site as well and let
  me know what you think.

 2. best cbd gummies for pain Beantwoorden

  Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds
  me of my old room mate! He always kept talking about this.
  I will forward this page to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 3. best cbd oil for dogs Beantwoorden

  I have been exploring for a bit for any high quality articles
  or weblog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.

  Reading this information So i’m satisfied to convey that I have an incredibly excellent uncanny
  feeling I came upon just what I needed. I most definitely will make certain to don?t fail to remember this site and provides
  it a look regularly.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *